2009 m. birželio 9 d., antradienis

Informacija pacientams dėl profilaktinių programų

Gerbiami pacientai, mūsų centre vykdomos šios valstybės finansuojamos profilaktinės programos.

Gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinių priemonių programa. Ši programa daugeliui moterų gali padėti išvengti gimdos kaklelio vėžio. Gimdos kaklelio citologinio tepinėlio paėmimą ir rezultatų įvertinimą nuo 25 iki 60 metų amžiaus moterims atlieka šeimos gydytojas arba pirminės asmens sveikatos priežiūros komandos narys – gydytojas akušeris ginekologas ne dažniau kaip vieną kartą per trejus metus.

Atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio finansavimo programa. Ši programa teikiama moterims nuo 50 m. iki 69 m. Patikros metu nemokamai atliekamas krūtų rentgenologinis tyrimas, t. y. mamogramos. Mamografinio tyrimo tikslas - nustatyti, ar yra pakitimų krūtyje. Tolesni gydytojo veiksmai priklauso nuo mamogramos vertinimo rezultatų. Patikros atliekamos, kad kuo anksčiau būtų nustatytas krūties vėžys arba ikivėžiniai krūties pakitimai.

Priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos profilaktikos programa. Priešinės liaukos (prostatos) vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje. Kiekvienais metais nustatoma apie 2000 naujų ligos atvejų ir šis skaičius kasmet didėja. Jei nustatomas ankstyvųjų stadijų priešinės liaukos vėžys, jo gydymas gali būti efektyvus. Deja, pacientas ilgą laiką nejaučia jokių ligos simptomų, todėl dažnai (Lietuvoje apie 50 proc. atvejų) aptinkamas vėlyvųjų stadijų priešinės liaukos vėžys, kurio visiškai išgydyti nebeįmanoma. Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos tikslas – kuo anksčiau nustatyti prostatos vėžį. Todėl kasmet reguliariai nemokamai tikrinama 50 – 75 m. vyrų prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentracija kraujyje, pagal kurią galima numatyti ankstyvosios stadijos prostatos vėžį. Tai leidžia šią ligą efektyviai gydyti ir pasiekti, kad pacientas visiškai pasveiktų. Jei nustatytas PSA kiekis - 3 ng/ml ar didesnis, šeimos gydytojas pacientą siunčia konsultuotis pas urologą ir atlikti prostatos biopsiją. Padidėjęs PSA kiekis leidžia tik įtarti prostatos vėžį. Prostatos biopsija yra vienintelis būdas objektyviai patvirtinti prostatos vėžio diagnozę.

Asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programa. Programos tikslas – sumažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, atrinkti sergančius ateroskleroze ar cukriniu diabetu žmones, kurie nejaučia sveikatos sutrikimų, siekiant užkirsti kelią šių ligų raidai. Patikros metu nemokamai nustatomi rizikos veiksniai ir skiriamas reikiamas gydymas. Programa skirta vyrams nuo 40 iki 55 metų, moterims nuo 50 iki 65 metų.

2 komentarai:

Deimante rašė...

Visuomet reguliariai tikrinuosi dėl pagrindinių vėžio rūšių, kaip sakant - atsarga gėdos nedaro. Raginu visus nepatingėti ir pasirūpinti savo sveikata :)

Unknown rašė...

Sveiki, norėjau paklausti, ar yra būtina, kad urologas siustu zmogu PSA tyrimui, ar galima sia programa pasinaudoti ir be siuntimo?