2009 m. birželio 9 d., antradienis

Šeimos medicinos centro istorija ir dabartis

Šeimos medicinos centras (toliau – Centras) įkurtas 1997 metais Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, vietoj Vilniaus miesto universitetinės ligoninės (Antakalnio g. 57) bazėje veikusio Bendrosios praktikos gydytojo centro (vadovas – profesorius Julius Kalibatas). Pirmasis Santariškių šeimos medicinos centro direktorius buvo doc. Eduardas Razgauskas, kuris vadovavo Šeimos medicinos centrui iki 2003 metų. Nuo 2003 metų Centru vadovauja prof. Vytautas Kasiulevičius. Įkūrus Šeimos medicinos centrą, pirmaisiais metais gydėsi tik šiek tiek daugiau nei 1000 pacientų, dirbo keturi darbuotojai. Šiuo metu Šeimos medicinos centre besilankančių pacientų skaičius išaugo daugiau kaip 8 kartus, o personalą sudaro daugiau nei 20 darbuotojų. Šeimos medicinos centro veikla glaudžiai susijusi su Vilniaus universiteto veikla ir uždaviniais. 1991 metais nepriklausomos Lietuvos atkuriamasis seimas patvirtino Nacionalinę sveikatos koncepciją, todėl iškilo bendrosios praktikos gydytojų rengimo problema. Tuo metu šalyje buvo pertvarkoma gydytojų rengimo sistema – įvedamos podiplominės studijos – rezidentūra. Vilniaus universitete įsteigtas Bendrosios praktikos gydytojo centras, kuriam buvo pavesta organizuoti bendrosios praktikos gydytojų rezidentūrą. Jau 1992 metais priimti pirmieji absolventai į šeimos medicinos 3 metų rezidentūrą. Tuo pat metu Vilniaus universitete pradėta perkvalifikuoti apylinkių terapeutus ir pediatrus į šeimos gydytojus. Per pastaruosius 16 metų šeimos gydytojo specialybę Vilniaus universiteto Šeimos medicinos centre įgijo daugiau kaip 950 gydytojų.

Šeimos medicinos centro struktūra

Šeimos medicinos centre dirba 1 profesorius, 1 docentas, 1 medicinos mokslų daktaras, 1 doktorantas, 8 šeimos gydytojai, 4 bendrosios praktikos odontologai ir 1 psichiatras, 11 slaugytojų ir 1 akušerė, 1 socialinis darbuotojas.
Šeimos medicinos centrą sudaro Šeimos gydytojo kabinetai (vyr. ordinatorė, doc. med. dr. Lina Vencevičienė), Bendrosios praktikos gydytojo odontologo ir dantų protezavimo kabinetai (vyr. ordinatorė Zita Vitosytė) ir Pirminės psichinės sveikatos priežiūros kabinetas (gydytoja Junona Šklenskienė), šeimos gydytojo kabinetas krašto apsaugai (vyr. orditatorė Asta Lapėnienė)

Šeimos medicinos centro klinikinis darbas

Šeimos medicinos centras teikia pagalbą 11 000 gyventojų. Didžiausia jų dalį sudaro Santariškių, Jeruzalės, Baltupių, Verkių, Balsių, Mažosios ir Didžiosios Riešės gyventojai, taip pat gydymo įstaigos darbuotojai. Centras užtikrina pirminę vaikų ir nėščiųjų priežiūrą. Per metus Centre registruojama daugiau kaip 40 000 apsilankymų.

Šeimos medicinos centro gydytojų teikiamos paslaugos yra prieinamos visiems ir apima visas gyventojų grupes, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties, socialinės padėties ar kitų veiksnių. Pirminė sveikatos priežiūra neapsiriboja vienu gydymo epizodu, sveikata stebima visą gyvenimą. Šeimos gydytojai rūpinasi ne tik pacientų gydymu – didelis dėmesys skiriamas sveikatos saugojimui ir jos gerinimui, ligų profilaktikai. Šeimos gydytojas yra pirmasis kontaktinis asmuo, kuriam pacientas gali išsakyti savo problemas.

Šeimos gydytojas sprendžia tolesnę paciento priežiūrą ir gydymo taktiką, bendradarbiauja su kitais ligoninės specialistais; žino ir informuoja pacientą apie visas galimas pagalbos priemones ir jų prieinamumą.

2 komentarai:

Unknown rašė...

Labai džiugu, kad esate ir smagu paskaityti Jūsų gražią istoriją. Centras turėtų tik plėstis, nes paslaugos išties kokybiškos, visada malonu apsilankyti. Tiesa, pacientams būtų labai patogu, jei centrui priklausytų ir odontologijos klinika, nes šiuo metu tokių paslaugų reikia ieškoti gana toli, o kuo artimesnis būtų pvz.: pagyvenusių žmonių dantuku protezavimas, tuo žmonėms patogiau, gali du zuikius vienu šūviu nušaut. Apsvarstykite, prašau, šį pasiūlymą!

draugu rašė...

Tikrai vertas apsvartymo Rugilės patarimas, kad Centrui turėtų priklausyti ir odontologijos klinika.