2009 m. birželio 9 d., antradienis

Informacija dėl naujojo A(H1N1) gripo rizikos

Gripas pasireiškia pandemijomis, epidemijomis ir sporadiniu sergamumu. Gripo pandemija – tai pasaulį apimanti gripo epidemija. Ją sukelia naujas gripo viruso potipis, kuriam pasaulio gyventojai neturi imuniteto.

Gripo pandemiją lemia trys pagrindiniai veiksniai:
1. naujo anksčiau tarp žmonių neplitusio gripo viruso potipio atsiradimas;
2. naujo potipio gripo viruso plitimas žmonių populiacijoje;
3. didelis naujo potipio gripo viruso virulentiškumas (gebėjimas sukelti sunkius susirgimus).

XX amžiuje kilo 3 gripo pandemijos. Didžiausia buvo 1918–1919 metais A(H1N1) viruso sukelta pandemija, vadinama „ispaniškojo“ gripo pandemija. Šios pandemijos metu mirė daugiau kaip 40 milijonų žmonių. 1957–1958 metais A (H2N2) virusas sukėlė Azijos gripo pandemiją, kurios metu mirė apie 2 milijonus žmonių. 1968–1969 metais atsirado naujas A(H3N2) virusas ir kilo Honkongo gripo pandemija, kuri buvo lengvesnė nei Azijos gripo pandemija, mirė apie 1 mln. žmonių.

2009 m. balandžio 25 d. Pasaulio sveikatos organizacija informavo apie Meksikoje ir JAV sparčiai plintančią kiaulių gripo naujojo A(H1N1) viruso padermę.

Kiaulėms gripo infekciją sukelia A tipo gripo virusas, kiaulių kilmės gripo virusas sukelia infekciją laukiniams ir naminiams paukščiams, arkliams ir žmonėms. Tačiau tarp rūšių virusas retai perduodamas. Ligi šiol iš kiaulių buvo išskirti trys A gripo viruso potipiai: H1N1, H1N2 ir H3N2. Žmonių susirgimai kiaulių gripu epizodiškai yra nustatomi nuo šeštojo XX a. dešimtmečio asmenims, kurie tiesiogiai kontaktavo su kiaulėmis (kiaulių fermų darbuotojams ir kt.). Iš viso Europoje nuo 1958 metų buvo užregistruota 17 atvejų.

Gripo A virusas H1N1, kuris nustatytas pastaruoju metu, turi kiaulių, paukščių ir žmogaus gripo virusų genų. Tokia gripo viruso genetinė kombinacija nustatyta pirmą kartą pasaulyje. Žmonės šiuo nauju H1N1 gripo virusu užsikrečia tokiu pat būdu, kaip ir sezoniniu gripo virusu.

Virusas perduodamas oro-lašeliniu būdu, kosint, čiaudint ir netiesioginiu būdu, kai aerozolio lašeliai arba gleivės iš nosies ir gerklės patenka ant aplinkos daiktų (taip pat ant rankų), kuriuos rankomis liečiant kitiems žmonėms virusas patenka į burną ar nosį.

Gripo A (H1N1) viruso infekcijos simptomai žmonėms yra panašūs į sezoninio gripo simptomus: karščiavimas ir kvėpavimo takų infekcijos simptomų staigus atsiradimas, taip pat gali atsirasti viduriavimas. Sunkios komplikacijos gali išsivystyti net normalios sveikatos būklės asmenims, kurie užsikrečia šiuo gripo virusu.

Kiaulių kilmės gripo A viruso H1N1 infekcija sergančio žmogaus užkrečiamas periodas nėra gerai žinomas. Užkrečiamo periodo trukmė prilyginama sezoninio gripo užkrečiamo periodo trukmei. Manoma, kad žmogus tampa užkrečiamas vieną dieną iki infekcijos pasireiškimo ir 7 dienas pasireiškus infekcijai. Kai kuriems asmenims užkrečiamas periodas gali būti ilgesnis (kūdikiai, asmenys su imunosupresija ir imunodeficitu).

Naujojo gripo viruso A(H1N1) sukelto gripo klinika suaugusiems:

inkubacijos periodas (laikas nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų atsiradimo) – dažniausiai nuo 1 iki 4 parų (retai iki 7 parų);
ūmi pradžia;
karščiavimas, kūno temperatūra daugiau kaip 37,80C – 94 proc.;
kosulys – 92 proc.;
gerklės skausmas – 66 proc.;
vėmimas ir (arba) pykinimas – 25 proc.;
viduriavimas – 25 proc.;
galvos skausmas;
sąnarių arba raumenų skausmas;
sloga arba užgulusi nosis;
bendras silpnumas, nuovargis.

Naujojo gripo viruso A(H1N1) sukelto sunkaus vaikų gripo papildomi simptomai:
apnoe - sustojantis kvėpavimas
tachypnoe - dažnas kvėpavimas
dyspnoe - sutrikęs kvėpavimas
cianozė - pamėlęs
dehidracija - netekęs skysčio
sutrikusi sąmonė;
psichomotorinis sujaudinimas.

Šeimos gydytojai ar gydytojai specialistai, įtarę naujojo gripo viruso A(H1N1) sukeltą gripą, izoliuoja namuose arba siunčia ligonius pas infekcinių ligų gydytojus į šias asmens sveikatos priežiūros įstaigas:

VšĮ Respublikinę tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinę ligoninę;
VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninę;
VšĮ Kauno II klinikinę ligoninę;
VšĮ Klaipėdos universiteto ligoninę;
VšĮ Panevėžio infekcinę ligoninę;
VšĮ Šiaulių apskrities ligoninę.

Naujasis A gripo virusas yra jautrus neuraminidazės inhibitoriams (Tamiflu ir Relenza), bet atsparus amantadinui ir remantadinui. Gydymas antivirusiniais vaistais ne vėliau kaip po 48 val. nuo ligos pradžios skiriamas hospitalizuotiems į ligoninę pacientams ir taip pat pacientams, kuriems yra didesnė rizika gripo komplikacijoms atsirasti.

Oseltamiviras (Tamiflu) skiriamas vaikams nuo 13 metų ir suaugusiems: 75 mg (1 kapsulė) 2 kartus per dieną 5 dienas.

1–12 metų vaikams:
≤15 kg – 30 mg per os 2 k./d. 5 dienas
>15–23 kg – 45 mg per os 2 k./d. 5 dienas
>23–40 kg – 60 mg per os 2 k./d. 5 dienas
>40 kg – 75 mg per os 2 k./d. 5 dienas


Zanamiviras ((Relenza) skiriamas suaugusiųjų ir vaikų nuo 5 metų nekomplikuotam gripui gydyti (ne vėliau kaip po 48 val. nuo ligos pradžios). Zanamiviro inhaliaciniai dozuoti milteliai yra supakuoti keturiose lizdinėse plokštelėse, taisyklingai išdėstytose apvaliame aliuminio folijos diske. Vartojamas per burną inhaliuoti į kvėpavimo takus, naudojant tam skirtą įtaisą. Kiekvienai inhaliacijai reikėtų naudoti vieną lizdinę plokštelę. Gripo gydymui rekomenduojama zanamiviro dozė suaugusiems žmonėms ir vyresniems kaip 5 metų vaikams yra dvi inhaliacijos (2 x 5 mg) du kartus per parą (kas 12 val.) penkias dienas. Bendra inhaliuoto vaistinio preparato paros dozė yra 20 mg. Pirmąją gydymo dieną būtina inhaliuoti 2 kartus, jei tarp dozių galima daryti bent 2 val. pertrauką, kitas dienas pertrauka tarp dozių turi būti 12 val. Nepageidaujamos reakcijos: galvos skausmas, galvos svaigimas, viduriavimas, pykinimas, vėmimas, kosulys. Atsargiai reikia skirti sergantiesiems astma ar lėtine obstrukcine plaučių liga dėl galimo bronchų spazmo, tokiu atveju prieš inhaliuojant zanamivirą rekomenduojama įkvėpti greito veikimo bronchų plečiamųjų vaistų. Vaisto negalima skirti nėščiosioms ir maitinančioms motinoms.

Visais atvejais dėl antivirusinių vaistų (Tamiflu ar Relenza) naudojimo rekomenduojame pasitarti su savo šeimos gydytoju.

REKOMENDACIJOS KELIAUJANTIEMS Į PADIDINTOS RIZIKOS UŽSIKRĖSTI NAUJO TIPO GRIPO VIRUSU ŠALIS

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja:
atsisakyti nebūtinų kelionių į šalis, kuriose patvirtinti žmogaus susirgimai naujo tipo gripo virusu;
asmenims keliaujantiems į šalis, kuriose patvirtinti žmogaus susirgimai naujo tipo gripo virusu patariama laikytis šių atsargumo priemonių:
· Vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose, masiniuose renginiuose, ypatingai kur yra sergančių žmonių
· Vengti artimo sąlyčio su sergančiais asmenimis
Sergantieji ar užsikrėtę naujuoju gripu asmenys, laikomi kuriems pasireiškia vienas ar daugiau iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, gerklės, galvos, viso kūno skausmas, drebulys, nuovargis. Kai kuriems asmenims kiaulių gripo virusas gali sukelti viduriavimą ir vėmimą.
· Kuo dažniau plauti ar valytis (tam skirtomis priemonėmis)rankas
Rankų plovimas ar dezinfekavimas padės apsisaugoti nuo virusų. Rankas reikia plauti dažnai su muilu ir vandeniu, ypač po kosulio ar čiaudėjimo.
· Stengtis neliesti akių, nosies ir burnos
Virusai dažniausiai plinta, kai asmuo liečia aplinkos daiktus, kurie yra užkrėsti mikroorganizmais, ir vėliau neplautomis rankomis liečia akis, nosį, burną.

Daugiau informacijos: http://www.gripocentras.blogspot.com
Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel.: (8-5) 277 9051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel.: (8-5) 277 8036.

POILSIO DIENOMIS IR NE DARBO VALANDOMIS informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel.: (8-5) 261 9888.

Komentarų nėra: