2011 m. birželio 18 d., šeštadienis

Enterohemoraginės E. coli (EHEC) sukeltas viduriavimas

EHEC paprastai sukelia hemoraginį viduriavimą. Išmatose kraujo priemaišų gali būti labai įvairiai: nuo vizualiai nematomų iki viduriavimo vien krauju. Sunkiausia klinikinė EHEC injekcijos forma yra hemolizinis ureminis sindromas (HUS) ir trombozinė trombocitopeninė purpura (TTP). 2-7 proc. asmenų, sergančių manifestine ligos forma, gali išsivystyti HUS. EHEC gaminamas stiprus verocitotoksinas, vadinamas Shiga 1 ir Shiga 2 toksinais.

EHEC grupės pagrindinis serologinis tipas (E. coli O157:H7) buvo identifikuotas 1982 m. EHEC pagrindinis šaltinis yra galvijai. Užsikrečiama dažniausiai vartojant užterštą maistą: žalią ar nepakankamai karščiu apdorotą mėsą ir jos produktus bei nevirintą pieną.

Vandens ir maisto fekalinis užteršimas, taip pat maisto kryžminė tarša jį ruošiant taip pat yra svarbūs infekcijos plitimo keliai. Aprašyti E. coli O157 protrūkiai, kilę per mėsainius, dešreles, jautienos kepsnius, nevirintą pieną, šviežias obuolių sultis, jogurtus, sūrius, majonezą, salotas. EHEC bakterijos yra pakankamai atsparios rūgščiai, todėl gali išgyventi fermentiniais būdais apdorotame maiste, marinuotose daržovėse.

Infekcija gali plisti per užterštą geriamą bei atvirų vandens telkinių vandenį. Per buitinį sąlytį (žmogus žmogui) infekcija dažniausiai gali išplisti šeimose, ikimokyklinėse vaikų ugdymo įstaigose, socialinės globos įstaigose. Užsikrėsti galima ir nuo tiesioginio sąlyčio su gyvūnu-sukėlėjų nešiotoju.


Kad išvengtume užsikrėtimo ar sumažintume užsikrėtimo riziką būtina:

vartoti pakankamai termiškai paruoštą mėsą ir jos produktus.

Nustatyta, kad 70 laipsnių temperatūros 15-16 sekundžių ekspozicija mėsos gabalo viduje užtikrina bakterijų sunaikinimą;

nevartoti nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų;

žalias daržoves kruopščiai plauti tekančiu vandeniu, nulupti vaisių ar daržovių žievelę, nuvalytas ir nuplautas daržoves perpilti verdančiu vandeniu;

plauti rankas po kiekvieno sąlyčio su žalia mėsa, žaliomis daržovėmis, po sąlyčio su ligonio ekskretais, prieš gaminant maistą, prieš valgį.

Komentarų nėra: