2009 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Informacija pacientams apie pandeminį gripą

Gerbiami mūsų šeimos medicinos centro pacientai, šią savaitę Lietuva, kaip ir visa Europa, pateko į naujojo H1N1 gripo (,,kiaulių gripo") pandemijos intensyvaus plitimo (akseleracijos) fazę. Tai neišvengiamai reiškia didelį naujų gripo atvejų skaičių. Manoma, kad šią žiemą naujuoju H1N1 gripu persirgs trečdalis Lietuvos gyventojų, tame tarpe ir dalis medicinos personalo. Tai neišvengiamai iš dalies sutrikdys tiek mūsų centro, tiek ir visų Vilniaus miesto tarnybų darbą. Nepaisant šių aplinkybių darysime viską, kad suteiktume pagalba visiems, kuriems jos prireiks.

Noriu priminti, kad ši pasaulį apėmusi naujojo H1N1 gripo pandemija nedaug skiriasi nuo įprasto gripo epidemijų, kurias pergyvenome par paskutinius dešimtmečius. Noriu pabrėžti, kad dažniausiai naujasis gripas, nors ir prasidėjęs aukšta temperatūra, per keletą dienų sėkmingai baigiasi pilnu pasveikimu. Jeigu Jūsų būklė per penkias dienas nepagerėja, vargina vaistams atsparus karščiavimas, kosulys ar dusulys, labai svarbu išsiaiškinti ar nesergate plaučių uždegimu ir kreiptis pas savo šeimos gydytoją.

Jeigu Jūsų vaikas ar Jūs pats sergate bronchų astma, esate nutukęs ar nutukusi t.y jūsų kūno masės indeksas daugiau 35 ar esate nėsčia Jums susirgus naujuoju H1N1 gripu gali būti naudingi antivirusiniai medikamentai gripui gydyti Tamiflu, kuriuos paskirs Jūsų šeimos gydytojas. Tuo tarpu labai prašau nepasitarus su savo šeimos gydytoju vaikams neskirti antivirusinių vaistų, kadangi vaikams galimi dažnesni šalutiniai vaistų poveikiai.

Nuoširdžiai visų Jūsų prašau kantrybės, supratimo ir bendradarbiavimo.

pagarbiai, Vytautas Kasiulevičius
Šeimos medicinos centro direktorius

Komentarų nėra: